werkgroep hoofd-halstumoren hoofdtumor halstumor tumor diagnostiek behandeling controle hoofd-halsgebied

NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-HalsTumoren

Direct naar hoofdmenu en site informatie
Huidig pad: Home

Nieuws en Promoties

31-08-2017: Op donderdag 31 augustus 2017 promoveert Ingeborg van der Meulen aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift: Nurse-led Psychosocial Interventions in Follow-up Care for Head and Neck Cancer Patients.

De promotie vindt plaats om 10.30 uur in het Academiegebouw te Utrecht.

Promotor: Prof. Dr. R. Koole

Copromotoren: Dr. W.J.G. Ros
Dr. A.M. May-de Groot

 

15-06-2017: Op donderag 15 juni 2017 promoveert Lisanne Jager aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift: Towards accurate target for delineation for head and neck cancer.

De promotie vindt plaats om 10.30 uur in het Academiegebouw te utrecht.

Promotor:  Prof. Dr. C.M.J Terhaard

Copromotoren: Dr. C.P.J. Raaijmakers
Dr. Ir. M.E.P. Phillipens

 

30-01-2017: Op dinsdag 31 januari 2017 promoveert Frank Leusink aan de Universiteit van Utrecht.

Promotoren: P.J.  van Diest
R. Koole

Copromotoren: R.J.J. van Es
S.M. Willems 


Genprofiel voorspelt uitzaaiing van mondkanker

Minder halsklier operaties noodzakelijk door verbeterde diagnostiek van uitzaaiingen naar de hals door genprofiel bij patiënten met mondkanker.

Mondkanker ontstaat vanuit de slijmvliezen van de mond en metastaseert bij voorkeur naar de regionale lymfeklieren in de hals. De  aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals is een belangrijke prognostische factor en bepalend voor de klinische behandeling.

De huidige diagnostiek en stadiëring van de hals gebeuren door middel van palpatie en beeldvorming, maar de nauwkeurigheid van deze technieken om kleine uitzaaiingen metastasen te detecteren is laag. In het algemeen is bij 30-40% van de patiënten reeds sprake van occulte (niet-detecteerbare) uitzaaiingen. Indien de hals van deze patiënten niet behandeld wordt, zullen deze zich ontwikkelen tot klinisch manifeste uitzaaiingen.

De keuze op dit moment is ofwel behandeling door middel van een selectief halskliertoilet ofwel zorgvuldige observatie gevolgd door behandeling van de hals zodra zich alsnog uitzaaiingen manifesteren. Kiest men voor de operatie dan ondergaat 60-70% van de patiënten deze operatie met alle bijbehorende risico’s (scheve lip, schouderklachten, pijn, litteken) voor niets omdat ze geen uitzaaiing hebben. Kiest men voor observatie dan lopen de 30-40% van de patiënten die wel een uitzaaiing in hun hals hebben risico op uitzaaiing naar bijvoorbeeld de longen en verslechtering van hun overlevingskans.

Deze onbevredigende therapeutische opties zijn reeds decennia onderwerp van discussie. Recente ontwikkelingen in de diagnostiek van de hals, waaronder het nieuwe genprofiel, moeten een meer gepersonaliseerde behandeling van de hals in de toekomst mogelijk maken. 

 

21-01-2016:
Oproep René Vogels Beurs  

11-01-2016
Vacature voor hoofd-hals chirurg in het AvL

Lees meer: http://www.werkenbijavl.nl/vacatures/vacature-hoofd-hals-chirurg/ 

 

28.10.2015: Op vrijdag 11 december 2015 promoveert Joana Caldas Magalhaes aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift: Validation of Imaging with Pathology in Laryngeal en Hypopharyngeal Cancer.

Promotoren: Prof. Dr. Ir. J.J.W. Langendijk
Prof. Dr. C.H.J. Terhaard

Copromotoren: Dr. Ir. M.E.P. Philippens
Dr. C.P.J. Raaijmakers 

 21-25 September 2015: 3e Europese Week voor Hoofd-Halskanker!!!

 De ‘Make Sense' campagne en "awareness-week", georganiseerd door de Europese Hoofd-Hals vereniging (EHNS), streeft naar een groter bewustzijn van hoofd-halskanker. Hierdoor kunnen de behandelingsresultaten en kansen op genezing voor patiënten met hoofd-halskanker verbeteren.

Tijdens deze week voor en over hoofd-halskanker zal er in Europees verband een uitgebreid programma zijn, met onder andere uitgebreide aandacht in de media, presentaties bij het Europese parlement, patiënten-activiteiten en gratis geaccrediteerde scholingsmomenten.

De derde Europese week voor hoofd-halskanker wordt van 21-25 September 2015 gehouden.

Herkent u Hoofd-halskanker? Test uw kennis door op de gratis link naar de e-module hoofd-halskanker te klikken.

Zie ook:
www. makesensecampaign.eu
www.hoofd-halskanker.nl

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door Merck Nederland

27.07.2015: Wereld Hoofd-Halskanker dag!!!

 Meer informatie vind u hier!

 

15.07.2015: Het NWHHT kwaliteitsregistratie project samen met het NFU ‘registratie aan de bron project' positief bekend bij de minister. (zie bijgevoegd document pagina 5/8)

20.05.2015: Het Global Online Fellowship in Head and Neck Surgery and Oncology neemt aanvragen aan voor de startdatum van 1 oktober 2015.

Meer informatie hier. U kunt ook de folder downloaden

15.04.2015: Op woensdagochtend 8 juli 2015 om 09:30 uur zal Claire Bommeljé promoveren op haar dissertatie: ‘The human SCCRO gene family: characterization of its molecular function and role in carcinogenesis' bij de promotoren Prof.dr. R.J. Baatenburg de Jong en dr. B. Singh.

Aansluitend organiseert de afdeling KNO van het Erasmus MC in de middag een voor oncologie-geïnteresseerden interessant symposium. Hiervoor wordt u van harte uitgenodigd! Het symposium zal in het teken staan van ‘basaal wetenschappelijk onderzoek binnen de hoofd-hals oncologie'.
Tussen 13.00 en 13.30 uur wordt u ontvangen met koffie of thee. Het programma start om 13:30 uur met een presentatie van onze ‘guest of honor' dr. Bhuvanesh Singh, hoofd hals chirurg in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center te New York. Andere sprekers zijn o.a. GC Huang - moleculair bioloog in het MSKCC, dr. Senada Koljenovic - patholoog in het Erasmus MC, professor Leendert Looijenga - moleculair bioloog in het Erasmus MC, professor Ernst Jan Speel - moleculair bioloog in het MUMC, professor Stefan Sleijfer - internist oncoloog in het Erasmus MC en professor Rob Baatenburg de Jong - hoofd hals chirurg in het Erasmus MC.
Na afloop zal een receptie plaatsvinden tot 18.00 uur. U wordt vriendelijk verzocht uw komst te bevestigen bij m.meijer.1@erasmusmc.nl

 

02.09.2014: De Tweede Europese Week voor Hoofd-Halskanker! 22-26 september 2014

De ‘Make Sense' campagne en "awareness-week", georganiseerd door de Europese Hoofd-Hals vereniging (EHNS), streeft naar een groter bewustzijn van hoofd-halskanker. Hierdoor kunnen de behandelingsresultaten en kansen op genezing voor patiënten met hoofd-halskanker verbeteren.

Meer informatie vind u hier, en hier 

10.06.2014: Een nieuwe manier om geld binnen te krijgen voor onderzoek: Crowdfunding. Op deze manier probeert het bedrijf dat de electronische neus ontwikkeld heeft, investeerders te vinden om het onderzoek naar de electronische neus bij de diagnostiek van Hoofd-Halskanker te stimuleren. Meer informatie vind u hier.

05.06.2014: pasfoto Cindy Boer Cindy van den Boer promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift "Novel approaches to performance assesment of heat and moisture exchangers for pulmonary protection and rehabilitation in laryngectomized patients."

Promotores: Prof. Dr. F.J.M. Hilgers en Prof. Dr. S. van der Baan

Co-promotores: Dr. S.H. Muller en Prof. Dr. M.W.M van den Brekel

23.04.2014: LJ. Melchers Lieuwe Melchers promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het Proefschrift: "new moleculair biomarker discovery of diagnosis and prognosis in oral an oropharyngeal cancer".

Promotores: Prof.Dr. J.L.N. Roodenburg en Prof. Dr. Schuuring

Co-promotor: Dr. J.E. van der Wal

 

16.04.2014: Symposium richtlijn schildkliercarcinoom. Discussies over concept richtlijn 2014. Woensdag 16 april UMC Utrecht. Meer informatie hier

 

 

27.02.2014: Pasfoto BarisBaris Karakullukcu promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift "New insights into photodynamic therapy of the Head and Neck"

Promotoren: Prof. Dr.  A.G.J.M. van Leeuwen en Prof. Dr. I.B. Tan

Co-promotoren: Prof. Dr. ir.  H.J.C.M Sterenborg en Dr. D.J. Robinson

19.02.2014: pasfoto TTA PetersThomas Peters promoveert aan de Universiteit van Groningen op het proefschrift "Head and Neck Cancer in Elderly Patients. Are there clinical variables to help guide the choice of treatment?"

Promotor: Prof. Dr. B.F.A.M. van der Laan

Co-promotor: Dr. G.B. Halmos

05.02.2014: Manon van den Berg promoveert aan de Radboud Universiteit op het proefschrif 'From recognition of malnutrition to improvement of dietary counseling for patients with head and neck cancer.

Promotoren: Prof. Dr. M.A.W. Merkx, Prof. Dr. J.H.A.M. Kaanders en Prof. Dr. J.P.H. Drenth

Co-promotor: Dr. G.J.A. Wanten

08.01.2014: Sebastiaan de Visscher promoveert  aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift 'THPC medicated PDT of Head and Neck cancer, modifying pharmacokinetics using liposomal drug carriers'.

Promotor: Prof. Dr. J.L.N. Roodenburg

20.10.2013: Marinella Offerman promoveert op het proefschrift 'Op weg naar een betere zorg voor mensen met hoofd-halskanker en hun partners'.

Promotor: Prof. Dr. R.J. Baatenburg de Jong

17.09.2013: In de aanloop naar de eerst European Head and Neck Cancer Awareness Week is in België een publiciteitscampagne gestart om de bewustwording rond deze ziekte te bevorderen. Op deze link kunt u meer informatie vinden

 

 

13.09.2013: Bram RamaekersBram Ramaekers promoveert op het proefschrift "Acknowledging Patient Heterogeneity in Healt Technology Assesment, towards personalized decisions in innovative radiotherapy treatments". Bram werkt momenteel als onderzoeker in het MUMC afdeling Clinical Epidemiology and Medical Technology Assesment.

Promotor: Prof. Dr. P. Lambin

Co-promotores: Dr. J.C. Grutters (UM st. Radboud), Dr. M.A. Joore,Dr. M. Pijls-Johannesma

01.08.2013: De eerste NWHHT nieuwsbrief is verschenen! U kunt deze hier nalezen.
23-27.09.2013: First European Head and Neck Cancer Awareness week. Deze week wordt georganiseerd in samenwerking met de European Head and Neck Society. Meer informatie hier.
29.05.2013:  Vandaag promoveert te Nijmegen Richard Dirven op zijn dissertatie 'Hands-free Speech in Laryngectomized Patients - Innovation of Medical Devices and 3D Stereophotogrammetry Imaging' met als (co)promotores H.A.M. Marres & F.J.M. Hilgers & T.J.J. Maal.
13.03.2013: Jacqueline de Leeuw promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift “Nurse-led follow-up care for head an neck cancer patients”.
(Co)promotores: Prof. Dr. T. van Achterberg, Prof. Dr. H.A.M. Marres, Prof. Dr. M.A.W. Merkx, Prof. Dr. J.B. Prins
13.03.2013: Tara van de Water promoveerde aan de Rijks Universiteit Groningen op het proefschrift “Potential benefits of intensity-modulated proton therapy in head and neck cancer”.
(Co)promotores: Prof. Dr. J.A. Langendijk, Prof. Dr. A.J. Lomax, Dr. C. Schilstra, Dr. H.P. Bijl

19.12.2012: Woensdag 19 december 2012 om 16.00 uur zal de hooggeleerde Heer dr. L.E. Smeele benoemd tot bijzonder hoogleraar Maxillo-Faciale Oncologie zijn hoogleraarschap openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede getiteld: "Complexiteit en Hyperspecialisatie". Een toekomstvisie op de Hoofd-Halsoncologie in 2020. Dit zal plaatsvinden in de aula der Universiteit, ingang Singel 411, Hoek Spui. Tot het bijwonen van deze plechtigheid worden alle beoefenaren van de wetenschap en alle belangstellenden uitgenodigd door de Rector Magnificus prof. dr. D.C. van den Boom.

15.11.2012: Donderdag de 15e november 2012, 's namiddags om 16.00 uur, zal de hooggeleerde Heer dr. M.W.M. van den Brekel, benoemd tot Hoogleraar Oncologiegerelateerde stem- en spraakstoornissen, zijn hoogleraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede, getiteld: "Hoofd-Hals Oncologie onder spanning" in de Aula der Universiteit, ingang Singel 411, hoek Spui. Tot het bijwonen van deze plechtigheid worden alle beoefenaren van de wetenschap en alle belangstellenden uitgenodigd door de Rector Magnificus prof. dr. D.C. van den Boom.

22.06.2012: Frank Datema promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op zijn proefschrift "Survival prediction in head and neck cancer - impact of tumor and patient specific characteristics".

(Co-)Promotor: Prof. Dr. R.J. Baatenburg de Jong en H.M. Blom

14.05.2012: Bart Wensing promoveerde  aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift: "The Clinically Negative Neck in Oral Squamous Cell Carcinoma. An update on pre-operative imaging and follow-up".

Promotores: Prof. Dr. H.A.M. Marres en Prof.Dr. M.A.W. Merkx                                   Co-promotor: Dr. F.J.A. van den Hoogen

28.03.2012:  SpeksnijderOp woensdag 28 maart heeft het Wetenschappelijk College Fysiotherapie tijdens de Wetenschapsdag Fysiotherapie de WCF-proefschriftprijs uitgereikt aan dr. Caroline Speksnijder. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque ter waarde van € 2.500.
Speksnijder promoveerde 31 mei 2011 op  haar proefschrift ‘Functie na oraal oncologische interventie, reconstructie en rehabilitatie’   Het proefschrift viel op door de bijzondere doelgroep waar fysiotherapie een belangrijke bijdrage aan kan leveren, maar waar weinig onderzoek naar gedaan wordt. Lees meer hier.

13.03.2012: Veel mensen beschouwen strips vermoedelijk niet als een volwaardig literair genre. Judith van Istendael, Belgisch striptekenares, laat zien dat dit vooroordeel niet altijd klopt. In "Toen David zijn stem verloor" vertelt zij het verhaal van David die aan keelkanker lijdt.

Het artikel in het Medisch Contact vind u hier

13.02.2012: Prof. René Leemans van het VU Medisch Centrum heeft van 13 tot 15 februari het University of Texas M.D. Anderson Cancer Center te Houston, TX, USA bezocht als 2012 Helmuth Goepfert Visiting Professor. Hij heeft 2 voordrachten verzorgd: Organ Preservation for Oropharyngeal Carcinoma: For All? en Surgical Salvage for Head and Neck Tumors after Chemoradiation Failure.

10.02.2012: Inauguratie van prof.dr. Frank J.W. Verhaegen, werkzaam bij Maastro Clinics tot bijzonder hoogleraar Stralingsfysica en Beeldvorming aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de universiteit Maastricht 

Titel Oratie: “A new field in radiotherapy research: Small animal image-guided precision radiotherapy”. 

18.01.2012: vd Brekel

Dhr. dr. M.W.M. van den Brekel (1961) is benoemd tot hoogleraar Oncologie gerelateerde stem- en spraakstoornissen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Michiel van den Brekel heeft zich binnen de hoofd-halsoncologie toegelegd op verschillende onderzoeksgebieden. Naast onderzoek op het gebied van beeldvorming, moleculaire biologie en prognostische factoren bestrijkt zijn interessegebied ook de revalidatie van patiënten met hoofd-halskanker. Patiënten met een tumor in de bovenste lucht- en voedselwegen hebben, mede ten gevolge van de behandelingen, vaak grote beperkingen op het gebied van stem, spreken en slikken. De behandeling en preventie van deze functionele beperkingen en meer aandacht voor kwaliteit van leven en patiëntcounseling zijn relatief nieuwe aandachtsgebieden binnen de hoofd-halsoncologie. Van den Brekel ziet het als zijn leeropdracht om meer inzicht te verkrijgen in het voorspellen van de morbiditeit, tot een betere besluitvorming rondom behandelkeuzes te komen en de revalidatie van patiënten te optimaliseren.

meer informatie vind u hier

02.01.2012: Jeanny de Pijper (66) uit Wahlwiller begeleidt mensen die kanker in
het hoofd- en halsgebied hebben.  „Kanker in het hoofd- en halsgebied is niet zo bekend”, zegt ze. Toch krijgen in Nederland elk jaar tussen 2000 en 2500 mensen deze vorm van kanker.
U kunt het volledige interview hier lezen.

29.11.2011: Regionale Omroep L1 heeft een documentaire gemaakt over het MUMC+. In de meest recente aflevering werd een patiënt gevolgd die een laryngectomie (een verwijdering van het strottehoofd) ondergaan heeft. Prof. Dr. Kremer en het Limburgse Hoofd-Halsteam kwamen hierbij uitgebreid in beeld.

U vindt hier de link naar de uitzending.

23.11.2011: De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft hoofd-halschirurg Ludi Smeele van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar Maxillo-faciale Oncologie. De maxillo-faciale oncologie behelst het onderzoek naar (de behandeling van) verschillende kankervormen die het mond-kaak-aangezichtsgebied aantasten. De benoeming is vanwege de Stichting het Nederlands Kanker Instituut. Voor Smeele betekent de benoeming naar eigen zeggen "een aanmoediging om vooral door te gaan op de weg die we samen met het AMC zijn ingeslagen”.

04.11.2011: Lisette van der Molen promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift "Preventieve revalidatie bij hoofdhalskanker patiënten die behandeld worden met chemoradiatie."

Promotor: Prof. Dr. F.J.M. Hilgers. Co-Promotor: Dr. M.A. van Rossum

18.10.2011: Marc van der Schroeff promoveerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op zijn proefschrift "Prognostic Models in Head and Neck Oncology Predictors and Dynamics".

Promotor: Prof. Dr. R.J. Baatenburg de Jong

24.06.2011: Martin Lacko promoveerde aan de Universiteit Maastricht op zijn proefschrift "Genetic polymorphisms in some biotransformation enzymes and their impact on head and neck cancer susceptibility."

Promotores: prof.dr. J.J. Manni en prof.dr. B. Kremer.
Co-promotor: dr. W.H.M. Peters, UMC Nijmegen.

24.06.2011: Ilse J. Hoogsteen promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift: "het tumor micromilieu in hoofd-halstumoren. Een studie naar de predictieve waarde van hypoxie-gerelateerde marker profielen.

Promotores: Prof. Dr. J.H.A.M. Kaanders, Prof.Dr. A.J. Van der Kogel en Prof. Dr. H.A.M. Marres

Terug naar top


werkgroep hoofd-halstumoren hoofdtumor halstumor tumor diagnostiek behandeling controle hoofd-halsgebied