werkgroep hoofd-halstumoren hoofdtumor halstumor tumor diagnostiek behandeling controle hoofd-halsgebied

NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-HalsTumoren

Direct naar hoofdmenu en site informatie
Huidig pad: Home

Persbericht

Geplaatst 27-01-2016

Persbericht

App redt levens
Mensen met halsstoma juist beademd

Als iemand beademd wordt, dan gebeurt dat normaal gesproken via de neus en mond. Bij mensen met een halsstoma, een tracheostoma, is die methode zinloos. Bij veel zorgverleners is dit niet bekend en dat kan fatale gevolgen hebben. Daarom heeft een patiëntenorganisatie in samenwerking met artsen een gratis app ontwikkeld waarmee patiënten in geval van nood hulpverleners kunnen wijzen op de juiste manier van beademen.

De app is ontwikkeld na alarmerende signalen van patiënten. Mevrouw van der Zanden: ‘toen de ambulance kwam plaatste de verpleegkundige een mondkapje over de neus en mond van mijn man. Gelukkig kon ik net op tijd voorkomen dat hij de maag van mijn man zou opblazen. Op mijn aanwijzingen is het mondkapje toen over de stoma in de hals geplaatst en kon de zuurstof de longen binnenstromen.’ (bekijk het filmpje met mevrouw van der Zanden, https://www.youtube.com/watch?v=r5QsG_5uwvM&feature=player_embedded)

De patiëntenvereniging NSvG voor stembandlozen en de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren bieden de app gratis aan voor Android en Apple-gebruikers. Rob Burdorf, voorzitter van de NSvG: “we vinden het heel belangrijk dat zorgverleners weten hoe ze mensen met een halsstoma op de juiste wijze moeten beademen. Daarom roepen we hen op de app te downloaden.” Via de app en op de website www.tracheostoma.nl is stap voor stap te zien hoe je iemand met een halsstoma beademt en wat je kan doen in geval van bijvoorbeeld hyperventilatie of verdrinking. In Nederland hebben ca. 2500 mensen een halsstoma. 

Geplaatst 13 oktober 2011 

De kwaliteitsnormen voor de behandeling van hoofd-halstumoren zullen vanaf 1 januari 2012 formeel worden gehandhaafd door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). 

Leest u het hele persbericht.

Kwaliteitsnormen voor hoofd-halscentra

Terug naar top


werkgroep hoofd-halstumoren hoofdtumor halstumor tumor diagnostiek behandeling controle hoofd-halsgebied